Bij de start – vol energie

De race is gelopen. De Singelloop is voorbij. Weken heb ik er naartoe gewerkt en dan is het ineens voorbij. Met een beetje weemoed neem ik afscheid van het doel waar ik naartoe heb gewerkt. De focus is weg. Waar ga ik ‘em nu op leggen?

Ik ben gestart met de intentie om plezier te hebben. Het duurde 6 minuten na het startsignaal voordat ik überhaupt de start voorbij kwam, het was druk. Vervolgens sprintte iedereen er als een haas vandoor, want er moest een tijd neergezet worden. Het is nu eenmaal een wedstrijd.

Dus zo voelt het als je niet meeloopt met de massa.

De vorige keren dat ik meedeed, liep ik mee met de meute en ging er voor mijn gevoel ook als een speer vandoor. Je wilt nu eenmaal niet continu ingehaald worden, want dat demotiveert. Dit keer zou ik me er niets van aan trekken. Er gingen allemaal gedachten door mij heen tijdens de eerste kilometer. ‘Dus zo voelt het als je niet meeloopt met de massa.’

Ingehaald worden

Je wilt er zo graag bijhoren, dat het best veel energie kost om bij jezelf te blijven. Aangezien ik mezelf niet al snel stuk wilde lopen, bleef ik in mijn eigen tempo lopen zonder ook maar op mijn horloge te kijken. Ik genoot van de muziek en de mensen die ik tegen kwam onderweg. Al gauw werd ik ingehaald door een oud collega. Ik was er al op voorbereid, maar het was toch wel confronterend dat het zo snel al gebeurde. Nog steeds bleef ik mijn ding doen.

Mijn tempo
Op de helft. Het gaat nog goed.

Om erachter te komen wat mijn tempo was, bleef ik op mijn ademhaling letten. Ik haalde vaker dieper adem, zodat ik voldoende lucht had en ik stemde me af op mijn lichaam. Ik registreerde wat er gebeurde, zodat ik wist of ik beter kon vertragen of versnellen. Doordat ik met mindfulness en meditatie bezig ben, kon ik dat beter dan voorheen. Zo kon ik in het tempo komen wat op die middag bij mij paste, ook met de tegenwind.

 

Ik rende in flow. Ren je te langzaam, dan voelt het zo zwaar. Ren je te snel, dan raak je uitgeput en komt de man met de hamer.

Na een kilometer of twee, drie merkte ik dat een groot aantal renners moe begon te worden. En wat denk je? Nu was ik degene die hen inhaalde. Ik voelde met hen mee, want het kon mij net zo goed overkomen een stuk verderop. We zaten in hetzelfde schuitje.

Ik wil er ook zo bijlopen op die leeftijd.

Je komt zoveel verschillende mensen tegen en het zegt niets over hoe ‘goed’ ze het zouden moeten kunnen. Iedereen loopt zijn eigen race met een verhaal. Jong, oud, dun, dik. Alles komt voorbij. Met respect heb ik een oudere man ingehaald die ontzettend fit was voor zijn leeftijd. Ik kreeg een hele grote lach op mijn gezicht, want ik dacht: ‘ik wil er ook wel zo bijlopen op die leeftijd’. Ik wil ook zo fit blijven. Vanochtend las ik dat een man van 84 meeliep die de doorzettersprijs kreeg. Zou hij het geweest zijn?

Als ik op tijd gelopen zou hebben, dan had ik van mezelf niet te veel mogen drinken, want het kost te veel tijd. Nu tijd niet mijn focus was, ging ik beter voor mezelf zorgen. Ik voelde dat het water erg welkom was, want het was stiekem ook wel warm. Nog steeds keek ik niet op mijn horloge.

De man met de hamer

Na het Hogeland, zo halverwege, ga je weer naar beneden. Dan heb je de ‘bergetappes’ gehad :-p. Toen ontmoette ik de man met de hamer en kreeg ik het zwaar. Gelukkig sloeg hij niet te hard en kon ik in mijn tempo door blijven rennen. Ik voelde op een bepaald moment dat ik beter kon versnellen in plaats van eraan toe te geven, want dat zou alleen maar nog zwaarder zijn.

Een oerdrive

De man met de hamer – een sprintje bij de finish

De laatste kilometers ben ik dan ook harder gaan lopen en het is grappig om te zien wat er mentaal gebeurt. Je krijgt een opleving, een vechtersdrive. Toen ik de laan inliep met de finish in zicht, zag ik 59 minuut zoveel op de klok staan. ‘Ik moet binnen een uur eindigen’ ging er door mij heen en aangezien het maar een klein stukje was, dacht ik: effe een sprintje eruit knallen. En dat heb ik dan ook gedaan.

Ondanks de moeheid nog even knallen, omdat je voelt dat het er nog ergens uit kan. Uit mijn tenen weliswaar. Met een getergde en geconcentreerde blik op mijn gezicht kwam ik over de finish. Een soort van oerdrive kwam er los. Het lukte om binnen het uur nadat het startschot had geklonken binnen te komen. Ik heb er netto 53 minuten en 26 seconden over gelopen. Ik vind het prima. Dus niet gemiddeld 10 km per uur, maar daar ging ik niet voor.

Het was de leukste Singelloop die ik had gelopen. DOEL BEHAALD!

Ik voelde me daarna zooo goed. Oke, het eerste wat ik voelde nadat ik over de finish tot stilstand kwam, was een ontzettende kramp in mijn been. Ik dacht: ojee, toch over mijn grens gegaan. Ik liep rustig in de mensenmassa verder langs de sportdrank, het water en het fruit en oja, natuurlijk de medaille. Even rekken en het ging prima.

Op mijn manier

Mark, mijn man, kwam in zicht en toen voelde ik me ineens ontzettend gelukkig. Ik voelde zijn steun en ook die van zijn ouders die me vanaf de kant op meerdere plaatsen hebben aangemoedigd. Ik was zo blij hoe het gegaan was. Ik had ‘em gelopen, op mijn manier. Op mijn grens. En ja, het was zwaar, maar ik voelde een ontzettende voldoening. Ik was trots op mezelf en tevreden. Voorheen zou de kritiek de overhand hebben gehad en zou ik hebben gebaald van de tijd.

De ontlading – blij – gelukkig – met medaille
Wat ik geleerd heb?

Deze loop maakte voor mij wederom duidelijk dat er meerdere soorten presteren zijn. Je hebt een vorm waarbij krampachtige energie vrijkomt. Je hebt jezelf wijs gemaakt dat je iets moet halen van jezelf op zo’n manier dat je jezelf vergeet. Je probeert iets te bewijzen, vaker aan anderen dan jezelf. Je vergeet daarbij je eigen grenzen en raakt jezelf kwijt. Je veronderstelt dat de pijn die je voelt, als je die al voelt, erbij hoort. Sporten maakt het zo mooi tastbaar. Zoals je je in het sporten gedraagt, doe je dat ook op andere vlakken, in je studie of werk. Je neemt jezelf mee, je eigen drive en mentaliteit. Jouw mindset.

Moeten vs. willen

Ik ben de les aan het leren dat het ook anders kan. Je kunt jezelf doelen stellen en ervoor gaan, maar het hoeft niet ten koste van jezelf te gaan. Je welzijn is het belangrijkst (!!). Die krampachtige energie van moeten presteren gaat ten koste van je plezier. Alles wat moet is niet leuk.

Een gezonde prestatiedrive betekent op je grens werken. Dat kom je in de flow volgens wetenschapper Csikszentmihalyi. Je hebt een doel en een focus, zodat je helemaal in iets opgaat, maar je blijft je wel bewust van je grenzen. Je kunt in iets opgaan, omdat je iets doet dat je leuk vindt en wat je goed kunt, zodat je hier voldoening uit haalt. Als je je grens overschrijdt, dan ervaar je namelijk geen flow meer maar stress. Als je stress hebt, dan gaat het wringen. Het stroomt niet meer. (It doesn’t flow.)

Je maakt je zorgen, wordt negatiever en voelt pijn. Je hebt het gevoel dat je faalt. Vervolgens heb je daar meer aandacht voor dan voor hetgeen je aan het doen was. Je bent aan het overleven. Tijdens het trainen voor de Singelloop merkte ik dat ik op een bepaald moment meer bezig was met wat er in mijn knieën gebeurde, dan dat ik in de flow hardliep. Het was ook echt zwaar en afzien. Niet leuk dus. Je gaat van jezelf balen.

Volgend jaar weer

De run van gisteren heeft mij een drive gegeven om het eens anders aan te pakken. Meestal word ik zo na de zomervakantie een keer wakker en meld ik me voor de Singelloop aan als ik denk dat het nog haalbaar is, maar dan is het eigenlijk al te laat om met de voorbereiding te beginnen.

Wat als ik al veel eerder begin en comfortabel 8 kilometer kan lopen voor de zomer? Dan ben ik er voor de zomer al klaar voor, kan ik ‘met een gerust hart’ op vakantie en het daarna weer oppakken. Dat is een totaal ander uitgangspunt. Een andere mindset. Ik was nu tot 7 km gekomen met trainen en die kon ik nog niet eens comfortabel lopen…

En ja, ook omdat ik een strakkere tijd neer wil zetten, omdat ik nu heb gezien dat het makkelijk kan met een andere voorbereiding. Maar ook omdat het zo leuk is om mee te doen, om naar een doel te werken en je dan voldaan te voelen als je het behaald hebt.

Gewoon, omdat het kan.

 

Receive Finding Flow's latest updates and tips for dealing with stress and creating success.

Have your energy flow freely into the goals you wish to achieve

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

You can unsubscribe at any time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *