A.s. zondag is het zover: de Singelloop. 5 Engelse mijlen, oftewel 8 kilometers over vals plat Enschede, wat best wel wat heuvels betekent. En veel gezelligheid langs de kant.

Ik kwam terug van vakantie, zag een nieuwsbrief en heb me vervolgens in een vlaag van verstandsverbijstering aangemeld. Ik heb deze loop al meerdere malen gelopen en dacht: in 4 weken van 5 naar 8 kilometer moet lukken. Toch?

Dus ben ik fanatiek gaan trainen, want die vakantiekilo’s mochten er ook weer af. Meedoen met de Singelloop betekent voor mij bewuster omgaan met bewegen en voeding, terwijl ik ook nog kan genieten van de nazomer. Zo heb ik afgelopen zaterdag genoten van bijzondere biertjes en een heerlijk hapje gegeten op Proef Eet.

Het is bijzonder hoe snel je weer in oude patronen terugvalt. Na de vakantie lukte het me moeilijk om weer in mijn ritme te komen dat ik daarvoor had opgebouwd. Voor je het weet komen de kilo’s er langzaam bij die je net kwijt was geraakt. Dat is niet de bedoeling.
Je kunt er elk moment voor kiezen om voor jezelf te gaan zorgen.

Dat bakje chips kan er ook nog wel bij.

Vaak denk je: oh, nu ben ik al over de schreef gegaan, dus dan kan dit bakje chips of dat biertje er ook nog wel bij. Wat maakt het uit. En zo stapelt het zich op en word je steeds zwaarder. Met hardlopen merk je elke kilo die je extra meesleept.

Nu denk ik vaker: oke, ik heb nu meer gegeten dan ik van plan was. Ik kies ervoor om weer bewust met eten en bewegen bezig te gaan, omdat ik me er fijner bij voel. Ik ga minder vet en suikers eten, minder alcohol drinken en meer bewegen. Niet omdat ik het moet, maar omdat ik het effect ervan merk.

Energie

Ik voel me energieker en zit lekkerder in mijn vel. Meer energie is echt heel belangrijk. Je kunt uitdagingen beter aan, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. En je houdt ook nog eens over om leuke dingen te doen. Ik heb tijden gehad dat ik weinig energie had voor leuke dingen, ik ken het verschil.

We weten allemaal hoe het werkt en wat we eigenlijk zouden moeten doen en wat we zouden moeten laten, toch blijft het zo moeilijk. Voor mij is het de struggle tussen genieten van het leven en doen wat juist is. Het is een middenweg vinden tussen beide. Voelen wanneer je echt zin hebt in dat biertje met iets lekkers erbij vs. uit automatisme eten en drinken. Ik vind dat ik mezelf niet alles hoef te ontzeggen, want dan werk het niet. Dan ga ik alleen maar nog meer denken aan alles wat ik niet mag eten en drinken en krijg ik daar juist nog meer zin in. Daarnaast word ik heel chagrijnig van honger lijden. Ik doe het dan ook graag op mijn manier.

Niet de juiste intentie

Dus met de intentie van beter voor mezelf zorgen en toch nog een beetje genieten van het einde van de zomer ging ik trainen voor de Singelloop.
En wat denk je? Nog geen minuut kon ik die intentie volhouden, want meteen spookte er door mijn hoofd: je moet ‘em wel binnen een bepaalde tijd uitlopen. Hopakee, weg intentie en hallo prestatie. Als je dan meedoet aan een wedstrijd, dan gaat het natuurlijk om tijd. En je moet minstens op een tempo van 10 km per uur lopen.

Wie dat zegt? IK

En waarom ik dat wil? Omdat ik dan kan presteren en ik daar een goed gevoel van krijg.

Aha!

Gaan we weer even terug naar het trainen. Ik ging van 2 trainingen naar 3 in de week en ik verlengde mijn aantal kilometers. Daar bovenop heb ik ook nog hellingen geoefend. En dat allemaal in een paar weken tijd. Je raadt het al, dat voelde mijn lichaam wel….

Pijn is niet fijn

Door die krampachtige energie van willen presteren ging ik extra hard mijn best doen, legde ik een behoorlijk aanslag op mijn knieën. Gewrichtspijn vind ik van een andere orde dan spierpijn. Dat is een opmaat naar blessures, zodat je vervolgens een tijd lang niet kunt lopen. En dan ben je verder van huis… Ik vind lopen fijn, ik ben lekker buiten en ik voel de endorfines in mijn lichaam stromen. Daarna voel ik me blij, heb ik een grotere creativiteit en kan ik me beter concentreren.

Dus…

Ik wil geen blessure oplopen!

Wat vind ik dan belangrijker? Presteren of plezier in hardlopen?

Easy…dat is plezier in hardlopen. Ik krijg er zoveel voor terug.

Dus zal ik mijn grenzen moeten bewaken. Dat betekent dat meedoen belangrijk is dan presteren en de tijd loslaten. Ik ben meer gaan bewegen en bewuster met mijn gezondheid bezig geweest. Langzaamaan ben ik ook weer aan het afvallen. Mijn doel heb ik al bereikt.

De juiste intentie

Met deze kennis in mijn achterhoofd ben ik mijn laatste training ingegaan, een kortere duurloop. En nu een paar dagen rust, dat is ook onderdeel van het proces. Ik ga mijn intentie van plezier hebben en doen wat goed voelt blijven herhalen, zodat ik zondag niet met flinke kniepijn over de finish kom. Dat betekent ook dat ik de tijd los moet laten.

Volgende week hoor je of het me gelukt is.

P.S. De beelden zijn gemaakt met de telefoon tijdens de laatste training. Van donkere luchten tot lopen in de zon en genieten van het Twentse landschap.[:en](This one is only in Dutch)

 

Receive Finding Flow's latest updates and tips for dealing with stress and creating success.

Have your energy flow freely into the goals you wish to achieve

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

You can unsubscribe at any time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *