Finding Flow

Finding Flow bij Lotta’s ETN Saladebar

Het is woensdagmiddag wanneer ik Lotta ga interviewen van de ETN Saladebar. Op het moment dat we gaan beginnen, zie ik twee dames aarzelen of ze naar binnen zullen gaan. Ze zijn samen een dagje in Enschede en willen een hapje gaan eten. Staand bestuderen ze de menukaart om te kijken of het wat is en na enig overleg bestellen ze een zelf samengestelde salade. Ze laten zich graag adviseren, zodat ze kunnen genieten van en heerlijke salade.

Er staat muziek op van een Franse zender met sfeervolle muziek die je niet dagelijks hoort. Alles ademt een ontspannen, gezellige sfeer uit. Midden in de zaak zie je hoe Lotta de salades bereidt.

Als de salades klaar zijn, zodat de dames kunnen eten, beginnen we met ons interview. Ik start de opname. Wanneer er klanten binnen komen tijdens ons gesprek, maak ik een aantal foto’s van de zaak en van het bereidingsproces van de salades.

Met een camera voor mijn neus zie ik de zaak vanuit een andere blik. Zo zie ik meer details die me al salade etend en kletsend minder op zouden vallen. Erg mooi vind ik het krijtbord dat ze zelf geletterd heeft.

‘Als je het niet doet, ga je je de rest van je leven afvragen: had ik het maar gedaan, was het dan gelukt?’

Lotta hoeft zich dit niet meer af te vragen, want ze heeft in december 2016 de ETN Saladebar geopend, de eerste in Enschede. Ze droomde al langer van een eigen zaak en liet zich dan ook graag inspireren bij het ontwikkelen van haar concept. Ze wilde iets bieden wat er nog niet was. ‘Je kunt niet voorspellen of het lukt of niet. Je kunt nog zoveel onderzoeken, je moet het gaan doen wil je weten of het lukt. Je moet het testen. Het helpt als je weet waar je aan begint.’ Als mensen bevestigen dat dit is wat Enschede nog kon gebruiken, dan wordt ze daar heel blij van.

Het is nu of nooit.

Ze zat in een baan waar ze geen voldoening uit haalde en waar collega’s ook nog eens uitvielen met een burn out. Het was geen fijne plek om te werken. Toen ze in december 2015 de vraag kreeg of ze met kerst wilde werken, dacht ze: het is nu of nooit.

Dat was het startschot. Ze heeft haar baan opgezegd, onderzoek gedaan en vervolgens is ze een crowdfunding campagne gestart die veel publiciteit trok. In november 2016 had ze een pand en een maand later een lopende zaak. Ook al is dit veel meer werk dan haar vorige baan, ze krijgt er zoveel meer voor terug.

Bewust, lokaal, verantwoord

Ze is een Duitse in Twente die het belangrijk vindt om aan te sluiten bij de Twentse cultuur. Vandaar de naam ETN (dat betekent eten).

Lokale leveranciers steunen haar initiatief. Ze gebruikt veel van hun producten, met name vlees, eieren & kaas, want die heb je hier volop. Mensen trekt het lokale aspect van ETN. Ze vindt het belangrijk dat haar producten lekker en verantwoord zijn.

Food hypes

Ze doet niet mee met alle food hypes. ‘Als je het echt probeert om iets suikervrij te maken, zonder dadels, ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker, dan is het gewoon niet lekker.’ Naast salades gaat Lotta steeds meer zoete lekkernijen aanbieden. Ze heeft er erg van genoten om met vegan treats en sweets op de local Sunday market te staan.

Ze krijgt veel positieve reacties en als mensen dan met een lach de zaak binnen komen of verlaten, dat is waar ze het voor doet. Zo had ze de dag van ons gesprek een vrouw in de zaak die zei: ‘wauw, ik moet even staan, ik sta te genieten.’ Als ze hierover vertelt, dan gaat ze stralen.

In de flow

Lotta ervaart flow als ze tussen de middag een volle zaak heeft en dan vol geconcentreerd aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat mensen niet te lang hoeven te wachten. Haar kerntaak is het organiseren van de work flow. Als het dan als een geoliede machine loopt, dan is ze tevreden. Het schiet er dan vaak bij in om zelf te lunchen.

Lotta houdt ervan om nieuwe dingen uit te proberen en zit vol met ideeën. Ze wil wat minder in het proces aanwezig zijn en wat meer aan haar medewerkers overlaten, zodat ze zich ook met andere zaken bezig kan houden.

Zo wil ze het achterste gedeelte van haar zaak voor workshops gebruiken, zodat de zaak in de avonduren ook benut wordt. Haar specialiteit is het geven van workshops ‘wecken’. Ze wil dit graag weer gaan doen, maar alles op zijn tijd.

Ze vindt het belangrijk om kwaliteit te leveren en geen half werk. Dat betekent dingen stap voor stap doen.

Ze stemt af op haar onderbuikgevoel en zet zo weer de volgende stap. ‘Het werkt niet als je alles tegelijkertijd wilt, zeker niet als je er nog niet klaar voor bent.’ Eerst wil ze nog meer routine in de zaak en dan komen die andere dingen ook wel.

Prioriteiten stellen is een van de dingen die ze geleerd heeft. Het geeft haar focus. Ze heeft een sterke visie over de zaak en wat er moet gebeuren. Ze laat zich niet gemakkelijk van de wijs brengen door alle adviezen die ze krijgt en blijft bij haar eigen idee. Dit is zo gegroeid als onderdeel van haar eigen ontwikkelproces.

Mindset

Ze heeft genoeg twijfels, maar laat zich er niet door van de wijs brengen. Ze noemt het ‘realistisch kijken’. ‘Te veel rose wolk is niet goed.’ Het gaat om een tussenweg.

‘Je kunt alles stuk denken.’

Een mooi voorbeeld hiervan geeft ze van een situatie tijdens de crowdfunding campagne. Ze ging in het begin als een speer, maar toen bleef ze op 58% hangen. ‘Wat als je geen mensen vindt die meedoen? Weet je wel waar je aan begint?’ Heel frustrerend en het deed dan ook wel iets met haar.

Ze liet zich echter niet kennen en nam een video op waarbij ze een overtuigende oproep deed. Dat heeft de campagne over het dode punt heen getild. Twijfel verspreiden zou het averechtse effect hebben gehad. Soms moet je dan ook bluffen. Fake it till you make it. En je moet er zelf heel sterk in geloven.

‘Als je het niet probeert, dan kom je er niet achter. Als je het niet zelf doet, dan gaat niemand het doen.’

Uit haar comfort zone

Af en toe pusht ze zichzelf uit haar comfort zone. Dit is gebeurd voor de fotoshoot voor de culturele zondag van Enschede. Ze was als fotomodel voor de billboards gevraagd en hangt nu door heel Enschede. Dat was toch wel een dingetje, vond ze, want je bent zo zichtbaar. Toch heeft ze zich daar overheen gezet en is vol in dit nieuwe avontuur gestapt. De reacties waren allemaal positief en een betere reclame kan ze zich niet wensen.

Support

Lotta heeft veel ideeën en blijft in ontwikkeling. Dat is het leuke eraan. Ze heeft een achterban die haar 200% steunt en waar ze op terug kan vallen. Dat is erg belangrijk, zegt ze, want je moet ook accepteren dat het mis kan gaan en bereid zijn om daar de gevolgen van te dragen. Je hebt mensen nodig die je door de twijfels heen slepen en die je een schop onder de kont geven.

 

We gaan nog veel mooie dingen zien van Lotta, want ze bruist van energie en ideeën.

Als ik bij het afscheid nemen samen met Lotta in de winkel sta, dan voel ik hoe gaaf het voor haar is dat zij deze zaak mag runnen. Ze is er als een vis in het water, ze heeft het ingericht naar haar eigen inzicht.

Dit is haar plek, hier hoort ze thuis en dat straalt ze uit.

 

Je kunt de ETN Saladebar vinden in de Haverstraatpassage 26 in Enschede. Je smaakpapillen worden verwend door de heerlijke salades en drankjes en de sfeer is ontspannen, zodat je even lekker kunt onthaasten. Een fijne plek om te zijn. Je kunt een maaltijd afhalen, maar ook laten bezorgen. Ze zijn van dinsdag tot en met zaterdag open. Voor meer informatie: www.etnsaladebar.com

Lotta vindt het leuk als je langs komt!

Wil je inspiratie ontvangen voor meer flow in je leven? Would you like to receive inspiration for creating flow in your life?

Voor richting in je leven, meer energie en focus op wat belangrijk is. For direction in your life, more energy and focus on the things that are important to you.

You can unsubscribe at any time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *